Miód waniliowy

Zamarzył mi się waniliowy serek homogenizowany. Taki z miodem i prawdziwą wanilią. Potem pomyślałam sobie, że miód z wanilią to jest coś, co dobrze byłoby mieć zawsze pod ręką do takich serków, jogurtów, ryżu czy kaszy. Dzięki temu nie trzeba za każdym razem rozprawiać się z laską wanilii. Wystarczy otworzyć słoik i mamy 2 w 1 – wysokiej jakości słodycz i nieziemski aromat.

Składniki:
– 250 g płynnego miodu
   (3/4 szkl. = 1 mały słoiczek)
– 1 laska wanilii

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na dwie części i wyskrobać nasionka. Pozostały strąk pokroić na mniejsze kawałki. Nasionka wraz z kawałkami strąka dodać do słoika z miodem i wymieszać. Aby miód całkowicie
przesiąknął zapachem wanilii dobrze jest go na parę dni odstawić.
Uwagi: Pod wpływem podwyższonej temperatury miód traci swoje cenne właściwości, dlatego najlepiej dodawać go do deserów podawanych w temperaturze pokojowej lub na zimno, nie wymagających dodatkowego podgrzewania czy pieczenia.
Sposób przechowywania: Przechowywać w ciemnym, suchym miejscu.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }