Muesli to potrawa mająca swoje korzenie w tradycji szwajcarskiej. W pierwotnej wersji była to swego rodzaju owsianka owocowa składająca się z owoców, różnych kasz, mleka oraz orzechów stanowiących dopełnienie całości. Na podobnej tradycji opiera się angielski pszeniczny pudding – frumenty i szkocka owsianka – porridge. Popularność muesli wzrosła pod koniec
XIX w. dzięki szwajcarskiemu lekarzowi
dr Maximilianowi Bircher-Bennerowi. Przepisy opracowane przez medyka początkowo traktowano bardziej jako recepty niż przepisy kulinarne. Oryginalne muesli Bircher-Bennera było daniem przede wszystkim owocowym. W podstawowej wersji składało się z surowych utartych jabłek, płatków owsianych, mleka lub jogurtu oraz orzechów. Ze względu na właściwości zdrowotne i odmładzające, jakie przypisywano tej potrawie, zyskała ona miano surówki piękności.
Składniki na 1 porcję:
– 50 g płatków owsianych (0,5 szkl.)
– 100 ml wody mineralnej (niecałe 0,5 szkl.)
– 200 g jabłka (1 duże)
– 50 g jogurtu naturalnego 3% tł. (3 łyżki)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 czubata łyżeczka miodu
– 8-10 orzechów laskowych
– owoce sezonowe (opcjonalnie)
Płatki zalać wodą mineralną i pozostawić do napęcznienia na noc (lub przynajmniej
na 1 godzinę). Dodać miód, sok z cytryny, jogurt oraz starte jabłko. Całość wymieszać i przełożyć do salaterki. Posypać startymi lub posiekanymi orzechami.
Uwagi: Przepis można modyfikować na nieskończoną ilość sposobów zmieniając proporcje między składnikami, wykorzystując owoce sezonowe, owoce suszone, różnego rodzaju płatki, otręby zbożowe, orzechy i nasiona.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>