Sezon dyniowy postanowiłam zacząć na słodko. Aby jeszcze bardziej zsynchronizować się z jesiennym klimatem do muffinkowego ciasta dodałam orzechy, żurawinę, cynamon, imbir, kardamon… Dynia i przyprawy korzenne lubią się bardzo.
Składniki na 12 babeczek:
– 180 g mąki pszennej
pełnoziarnistej (1 1/2 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 200 g miąższu dyni
– 60 g cukru brązowego (4 łyżki)
– 60 g płynnego miodu (3 łyżki)
– 100 g żurawiny i rodzynek (3/4 szkl.)
– 60 g orzechów włoskich (1/2 szkl.)
– 2 jajka
– 30 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
– 30 ml soku (np. pomarańczowego,
jabłkowego) lub wody (2 łyżki)
– 1 łyżeczka cynamonu
– po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać jajka z miodem, sokiem i oliwą. Miąższ dyni zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce. Owoce suszone, orzechy i płatki rozdrobnić w blenderze. Trzy łyżki mieszanki odłożyć na później, resztę wraz z dynią i masą jajeczną dodać do mąki i wymieszać. Tak uzyskanym ciastem napełniać umieszczone na formie do muffinek papilotki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>