Pierniczki

Ciasteczka bez których zima nie jest zimą. Robię je raz w roku. W dużej ilości :)

Składniki na 40 ciasteczek:
– 180 g mąki żytniej razowej (1 1/2 szkl.)
– 80 g mąki pszennej razowej (2/3 szkl.)
– 140 g mąki pszennej luksusowej (1 szkl.)
– 220 g płynnego miodu (2/3 szkl.)
– 100 g brązowego cukru (1/2 szkl.)
– 20 g przyprawy do piernika
– 4 g sody (1 łyżeczka)
– 1 jajko
– 2-3 łyżki wody
Dodatkowo:
– 1 łyżeczka miodu
   rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Wymieszać wszystkie składniki sypkie. Dodać miód i jajko, zagnieść ciasto (powinno być zwarte i dość elastyczne; jeśli będzie się rozpadać dodać dodatkowo 2-3 łyżki wody).
Gotowe ciasto przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc (minimum). Następnego dnia z rozwałkowywanego ciasta wykrawać pierniczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować wodą z miodem. Piec w temperaturze 180°C 15 minut, aż pierniczki nabiorą złocistej barwy (należy bardzo uważać, by ich nie przypalić). Upieczone ciasteczka ostudzić.
Sposób przechowywania: Przechowywać w szczelnym, metalowym pojemniku lub słoiku. Ciasteczka są bardzo trwałe. Zachowują świeżość nawet przez parę miesięcy.
Uwagi: (*) Przed podaniem pierniczki można dodatkowo polukrować, udekorować czekoladą i cukrowymi ozdobami. (**) Najlepiej przygotowywać je 2-3 tygodnie wcześniej, żeby nabrały wilgoci.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }