Sezamki

Zarumieniony sezam, karmel z trzcinowego cukru, odrobina naturalnego płynnego miodu. Tylko tyle trzeba, by przyrządzić domowe sezamki.

Składniki na 30 porcji:
– 200 g sezamu
– 200 g cukru trzcinowego
– 2 łyżki płynnego miodu pszczelego
– 3 łyżki wody

Sezam wsypać na suchą patelnię, uprażyć na złocisty kolor, po czym odstawić do wystygnięcia. Cukier wsypać do garnka, dodać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż zacznie się topić i karmelizować. Płynny cukier połączyć z miodem, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Od tego momentu wszystkie czynności trzeba wykonywać bardzo szybko, gdyż cukier bardzo szybko stygnie i tężeje. – Masę sezamową przełożyć na arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość około 7 mm. Po chwili, gdy tylko masa lekko stężeje, odkleić górny arkusz papieru, pokroić na kawałki (prostokąty, kwadraty, trójkąty itp.) i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Uwagi: Część sezamu można zastąpić posiekanymi orzechami lub makiem.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=1]



Dodaj swój komentarz