Sorbet truskawkowo-daktylowy

Niezbyt chłodna zima (taka jak w tym roku) może być też dobrym czasem na sorbet.
Zwłaszcza, że z mrożonych truskawek robi się go znacznie szybciej niż ze świeżych. Wystarczy wyjąć z zamrażalnika, pozostawić parę chwil to odtajenia, dosłodzić do smaku, ewentualnie dodać inne dodatki i zmiksować.
Sorbet truskawkowo daktylowy 01
Składniki na 4 porcje:
– 500 g mrożonych truskawek
– 50 g suszonych daktyli
– 3 łyżki syropu z daktyli (lub z agawy)

Truskawki pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20 minut, a następnie zmiksować. Dodać drobno posiekane daktyle oraz syrop z daktyli. Całość wymieszać.

Uwagi: (*) Jeśli mamy ochotę na bardziej kremowe lody, recepturę można wzbogacić mlekiem kokosowym. (**) Przed podaniem można posypać mieszanką rozdrobnionych bakalii (np. daktyli, żurawiny, ananasów, migdałów, nerkowców, wiórków kokosowych).

Przepis opublikowano w magazynie VEGE 3/14

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=174]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }