Sypana szarlotka

Bez zagniatania ciasta, bez podsmażania jabłek. Nadzwyczaj prosta, nadzwyczaj smaczna.


Składniki na 12 porcji:
– 160 g kaszy manny (1 szkl.)
– 120 g mąki pszennej razowej (1 szkl.)
– 150 g cukru brązowego (3/4 szkl.)
– 100 g masła śmietankowego
– 800 g jabłek
   (najlepiej renet lub antonówek)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon

Mąkę, kaszę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na trzy części. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach (po obraniu i starciu powinno być ok. 600 g). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać jedną część składników sypkich, przykryć połową startych jabłek i poprószyć cynamonem. Potem druga warstwa składników sypkich, druga połowa jabłek z cynamonem i trzecia warstwa składników sypkich. Wierzch ciasta pokryć równomiernie wiórkami masła (masło schłodzić 20 minut w zamrażalce, a potem zetrzeć na tarce).
Piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Uwagi: (*) Składniki sypkie i jabłka można podzielić na więcej warstw (4-5), ważne jedynie, aby tę ostatnią stanowiły składniki sypkie. (**) Ciasto będzie bardziej aromatyczne, jeśli łyżkę cukru zastąpimy cukrem waniliowym.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }