Pomysł na słodką rozkosz dla zmysłów i wzmocnienie dla ciała. Aromat pomarańczy, wanilii i kakao… Do tego płatki owsiane, orzechy i olej kokosowy, dzięki którym deser dodaje energii, wnosi do organizmu porcję witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu.
Składniki na 24 trufli:
– 100 g suszonych daktyli
– 100 ml soku z pomarańczy
– 50 ml wody
– 50 g orzechów (migdały, nerkowce)
– 50 g płatków owsianych
– 15 g kakao naturalnego (3 łyżeczki)
– 20 g oleju kokosowego (1 1/2 łyżki)
– parę kropli ekstraktu waniliowego
– dodatkowo do obtoczenia trufli: kakao, mielone migdały lub wiórki kokosowe
Daktyle opłukać, wrzucić do garnka, zalać sokiem pomarańczowym rozcieńczonym wodą. Podgrzewać około 10 minut, aż płyn odparuje, a daktyle zaczną się rozpadać (w sumie powinniśmy uzyskać około 150 g nasączonych płynem daktyli). Migdały, nerkowce oraz płatki owsiane zmielić w blenderze, dodać kakao, wymieszać.
Daktyle zmiksować, wymieszać z roztopionym olejem kokosowym oraz waniliowym ekstraktem. Cały czas mieszając dodać składniki sypkie. Masę daktylową schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Formować trufle wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao, mielonych migdałach lub wiórkach kokosowych. Trufle ułożyć w pojemniku wyłożonym folia spożywczą lub papierem pergaminowym. Przed podaniem wstawić na minimum dwie godziny do lodówki.
Przepis opublikowano w magazynie VEGE 2/14
Chcesz więcej? – Popatrz >>>