Trufle ‘Figa z Makiem’

Trufle figa z makiem 01Od dawna szukałam pomysłu na deser, który nazwałabym „figa z makiem”. Mogło być to ciasto, czyli jakiś kolejny makowiec… Pomysł pojawił się sam, gdy w końcu postanowiłam sprawdzić, co się stanie, gdy wymieszam ugotowane w soku jabłkowym figi z makiem… Wyszła z tego masa, która w moich oczach wyglądała nie jak nadzienie do ciasta, ale jak masa na trufle :)
Mak kojarzy się z alkaloidami opium – morfiną, kodeiną, narkotyną, papaweryną… Ale to nie nasiona. W nasionach stosowanych w kuchni związki te występują co najwyżej w śladowych ilościach (chyba, że są zanieczyszczone). Jest w nich natomiast bardzo dużo wapnia, sporo magnezu, żelaza, cynku, witaminy E, białka i tłuszczów. Figi natomiast to nie tylko słodycz, ale też błonnik i wiele innych składników, w tym polifenole takie jak rutyna, katechiny, epikatechhiny oraz kwasy – chlorogenowy, galusowy i syryngowy. Można sobie tylko wyobrazić jak dobrze to wszystko razem działa…

Trufle figa z makiem 02Składniki na 24 trufle:
– 150 g suszonych fig
– 225 ml soku jabłkowego
– 50 g mielonego maku (1/3 szkl.)
– 50 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 30 g miodu (1 1/2 łyżki)
– 30 g oleju kokosowego (2 łyżki)
– dodatkowo do obtoczenia trufli: mielony mak, mieszanka mielonych płatków owsianych i wiórków kokosowych

Krok pierwszy – figi z makiem. Figi pokroić na mniejsze kawałki, zalać sokiem jabłkowym i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta. Dodać miód, mak i wymieszać. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na noc (można spróbować ten etap pominąć, ale ja tak zrobiłam).
Krok drugi – na drugi dzień lub za jakiś czas… Do figowo-makowej mieszanki dodać stopiony olej kokosowy oraz zmielone (lub przynajmniej roztarte w dłoniach) płatki owsiane. Dokładnie wymieszać, zagnieść i wstawić z powrotem do lodówki na pół godziny.
Krok trzeci – truflowanie i wykańczanie. Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mielonym maku (trufle czarne) lub mieszance rozdrobnionych płatków owsianych i wiórków kokosowych (trufle białe). Przed podaniem jeszcze raz schłodzić w lodówce.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=195]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }