Absolutnie kokosowe, słodkie i odrobinę waniliowe (te czarne drobinki gdzieniegdzie to właśnie ziarenka wanilii). Kombinację składników sypkich można nieco zmodyfikować (np. część wiórków kokosowych zastąpić mielonymi migdałami czy innymi orzechami). Najważniejsze jest jednak, by potem to wszystko skleić. W tym celu można byłoby użyć czekolady białej lub mlecznej. Zamiast tego proponuję emulsję z oleju kokosowego i miodu. To moje
ostatnie odkrycie. Wystarczy roztopić tłuszcz kokosowy w kąpieli wodnej, dodać miód i wymieszać. Miód nie tylko osładza, ale też delikatnie nawilża suche składniki.
Z kolei olej kokosowy, który pod wpływem ciepła-zimna topi się i tężeje, decyduje o zwartej konsystencji finalnych wyrobów.
Składniki na 24 trufli:
– 100 płatków owsianych (1 szkl.)
– 75 wiórków kokosowych (1 szkl.)
– 20 g płatków kukurydzianych (2/3 szkl.)
– 75 g płynnego miodu (4 łyżki)
– 20 g cukru waniliowego (1 czubata łyżka)
– 40 g oleju kokosowego (3 łyżki)
Płatki (owsiane, kukurydziane) rozetrzeć w dłoniach, wymieszać z wiórkami kokosowymi i cukrem. Olej kokosowy roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z miodem. Do miodowo-kokosowej emulsji dodać składniki sypkie. Całość wymieszać i wstawić na 15 minut do zamrażarki. Podczas schładzania olej kokosowy zestali się, dzięki czemu będzie można łatwo uformować kulki (w temperaturze pokojowej to się nie uda). Gotowe trufle przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>