Zdrowa, słodka przekąska z suszonymi owocami i orzechami.
Składniki na 24 trufle:
– 120 g moreli suszonych
– 30 g wiśni suszonych
– 30 g płatków owsianych (1/3 szkl.)
– 30 g migdałów (1/3 szkl.)
– 30 g orzechów nerkowca (1/3 szkl.)
– 40 g wiórków kokosowych (1/2 szkl.)
– 20 g oleju kokosowego (1 1/2 łyżki)
– 3 łyżki soku cytrynowego
– skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
– wiórki kokosowe (panierka)
[nfacts title=”TRUFLE MORELOVE” serving=”1 trufel” kj=”241″ kcal=”58″ protein=”1,0″ fat=”3,6″ carbohydrate=”5,5″ sugar=”2,6″ fiber=”1,3″ alignment=”right”]
Morele opłukać i osuszyć. Jeśli są bardzo suche, można dodatkowo namoczyć na parę chwil w przegotowanej wodzie. Migdały, orzechy, wiórki kokosowe i płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Dodać morele, wiśnie, cytrynową skórkę i sok. Zmiksować. Na koniec wmieszać olej kokosowy.
Masę schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). Uformować kulki i obtoczyć w kokosowej panierce. Ułożyć w zamykanym pojemniku, szklanym lub plastikowym. Przed podaniem schodzić 2-3 godziny w lodówce. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>