Przy tak zaawansowanej zimie dobrze byłoby przenieść się w inny klimat. Najlepiej tropikalny. Aby się do tego celu przybliżyć postanowiłam przyrządzić trufle, które ocieplą nastrój i będą funkcjonalne – umilą pracę, ale nie będą od niej odciągać.
Dzięki specjalnie dobranym składnikom spożywanie ich rekomenduję zarówno przed wysiłkiem intelektualnym, jak i fizycznym. Są słodkie (nie bez przesady), smaczne (nie obezwładniająco) i przede wszystkim dodają
energii (proste i złożone węglowodany, tłuszcze MCT).
Składniki na 24 trufli:
– 200 g bananów (2 średnie)
– 200 g płatków owsianych (2 szkl.)
– 50 g drobno pokrojonych suszonych
daktyli i ananasów (1/3 szkl.)
– 40 g wiórków kokosowych (1/2 szkl.)
– 30 g oleju kokosowego (2 łyżki)
Płatki owsiane rozetrzeć w dłoniach, dodać rozdrobnione owoce suszone, 1/3 wiórków kokosowych, rozgniecione na gładką masę banany oraz rozpuszczony w kąpieli wodnej tłuszcz kokosowy. Całość zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić (podczas ochładzania tłuszcz kokosowy skrzepnie i trufle staną się bardziej zwarte). Przechowywać w lodówce.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>