Za każdym razem, gdy przyrządzam coś z bakłażanów przypominam sobie jak bardzo je lubię. To danie chodziło za mną dość długo, bo nie mogłam zdecydować się na skład nadzienia. W końcu doszłam do odkrywczego wniosku, że przede wszystkim należy wykorzystać sezonowe warzywa – paprykę i pomidory. Potrawa jest trochę pracochłonna, ale na szczęście znaczną część jej przyrządzania zajmuje pieczenie, podczas którego można pozmywać naczynia lub
zrelaksować się przed posiłkiem.
Składniki na 4 porcje:
– 700 g bakłażanów (2 średnie)
– 125 g kolorowej papryki
– 100 g pomidorów
– 30 g cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– kawałek papryki pepperoni
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– garść natki pietruszki
– 120 g mozarelli
– 1/2 łyżki oliwy
Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Wnętrze natrzeć solą i ponacinać. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem. Gdy się lekko zarumienią dodać pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę, pepperoni oraz pomidory. Dusić
10-15 minut aż płyn zredukuje się.
Upieczone połówki bakłażanów wyjąć z piekarnika. Wydrążyć miąższ zostawiając około 1 cm brzegów. Miąższ rozdrobnić, dodać do uduszonych warzyw, przyprawić solą, słodką papryką, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Połówki bakłażanów wypełnić farszem warzywnym i posypać pokruszoną mozarrellą. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>