Burgery z ciecierzycy i ziemniaków

Burgery inspirowane falafelami i kotletami z polskich ziemniaków. Mało oczywiste to połączenie, ale wyszło z tego coś całkiem dobrego… Burgery warzywne można przyrządzać na nieskończoną ilość sposobów. Ważne jest jednak uwzględnienie w nich składnika, który pomoże spoić całość, zapewni burgerom odpowiednią konsystencję i uchroni przed rozpadaniem się. W tym przepisie takim składnikiem jest zawarta w ziemniaku skrobia.
[nfacts title=”BURGERY Z CIECIERZYCY
I ZIEMNIAKÓW” serving=”1 burger” kj=”892″ kcal=”213″ protein=”10,1″ fat=”3,8″ carbohydrate=”34,7″ sugar=”5,1″ fiber=”8,9″ alignment=”right”]

Składniki na 8 burgerów:
– 150 g ciecierzycy
   (po ugotowaniu ok. 400 g)
– 400 g ziemniaków (3 średnie)
– 1/2 pęczka natki pietruszki (20 g)
– kawałek imbiru (ok. 2 cm)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka nasion kuminu
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
   (lub 1 mała papryczka chili)
– 2 łyżki płatków drożdżowych
   nieaktywnych (niekoniecznie)
– sól (do smaku)
– 2 łyżki soku z cytryny
– oliwa z oliwek (ok. 1/2 łyżki)

Ciecierzycę opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości
(około 1 1/2 godz.). Ziemniaki ugotować i odcedzić.
Ugotowaną ciecierzyce zmiksować wraz z ziemniakami, dodać posiekaną pietruszką, zmiażdżony ząbek czosnku, starty lub posiekany imbir, kumin, chili, sól do smaku, płatki drożdżowe (dodadzą burgerom serowego posmaku) oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i podzielić na osiem porcji. W dłoniach posmarowanych oliwą formować okrągłe burgery, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie pieczenia delikatnie obrócić burgery na drugą stronę.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }