Burgery z zielonej soczewicy z pieczarkami

Kolejne burgery z soczewicy. Jak to zwykle bywa z nowymi, udanymi recepturami – chwilowo najlepsze, pieczone na zmianę z fasolowymi (też najlepszymi). Sprawdzają się na ciepło – jako kotlet do obiadu
i na zimno – jako dodatek do kanapki.

[nfacts title=”BURGERY Z ZIELONEJ SOCZEWICY
I PIECZAREK” serving=”1 burger” kj=”824″ kcal=”197″ protein=”1,8″ fat=”3,7″ carbohydrate=”15,0″ sugar=”0,3″ fiber=”2,3″ alignment=”right”]

Składniki na 10 burgerów:
– 150 g zielonej soczewicy
– 150 g ziemniaków gotowanych (2 średnie)
– 100 g pieczarek (3-4 średnie)
– 40 g mąki owsianej (4 łyżki)
– 15 g siemienia lnianego zmielonego
   (1 1/2 łyżki)
– 10 g skrobi ziemniaczanej (2 łyżeczki)
– 25 g nasion słonecznika (garść)
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżka sosu sojowego tamari
– garść szczypiorku
– tymianek
– sól
– oliwa z oliwek

1. Soczewicę opłukać na sitku, zalać przegotowaną wodą i gotować 15-20 minut (po ugotowaniu powinna być lekko twarda).
2. Ziemniaki ugotować, pieczarki upiec w piekarniku lub podsmażyć na oliwie.
3. Ugotowaną soczewicę zblendować z gotowanymi ziemniakami i pieczarkami.
Dodać mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, zmielone siemię lniane, nasiona słonecznika, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany szczypiorek, sos sojowy, tymianek i sól do smaku. Całość wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
4. W dłoniach posmarowanych oliwą uformować burgery (każdy z ok. 70 g masy, średnica 8 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą.
Burgery wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C ustawionym na termoobieg.
5. Po około 10 minutach, gdy wierzch burgerów lekko zarumieni się, przełożyć na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 5-7 minut.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }