Calabasos to od dziś sos dyniowy :) Wersja z pomidorami (świetnie komponują się z dynią), czerwoną soczewicą (czyni sos bardziej odżywczym) oraz zielonym groszkiem (dobrze się prezentuje, świetnie komponuje i podnosi wartość odżywczą).
Składniki na 4 porcje:
– 500 g miąższu dyni
– 400 g pomidorów (3-4 średnie)
– 100 g marchewki (1 średnia)
– 50 g pora (kawałek)
– 150 g czerwonej soczewicy (3/4 szkl.)
– 150 g zielonego groszku (1/5 szkl.)
– 30 g koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżeczki przyprawy warzywnej
– 1 łyżeczka kurkumy
– natka pietruszki
– 40 ml tłoczonego na zimo oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek (3 łyżki)
Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa (dynię, pomidory, marchew, por) oraz soczewicę. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy około 10-15 minut. Całość miksujemy. Do uzyskanej „papki” dodajemy groszek, zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawy i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy sos koncentratem pomidorowym, ewentualnie
1-2 łyżkami masła (zamiast oleju) oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tuż przed podaniem polewamy olejem lub oliwą (jeśli wcześniej dodaliśmy masło, to oleju dodajemy mniej lub w ogóle rezygnujemy, żeby danie nie było zbyt tłuste).
Uwagi: Sos ten zwykle serwuję z makaronem campanelle (dzwoneczki). Mogą też być inne, raczej krótkie formy, takie jak muszelki, kolanka lub wstążki.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>