Nie planowałam w tym roku żadnych nowych świątecznych potraw, ale dzień przed Wigilią w warzywniaku trafiłam na przepiękny jarmuż. Nie mogłam go zostawić na pastwę losu, więc pomyślałam, że zrobię jarmużowe chipsy. Przekąska nietradycyjna, ale stała się najmilszym zaskoczeniem na świątecznym stole.
Aby przyrządzić jarmużowe chipsy wystarczy wysuszyć kawałki jarmużu w piekarniku, a wcześniej – przyprawić.
Do jarmużu dobrze pasuje słodka papryka, chili, sól, pieprz… Mogą też być marynaty np. na bazie pomidorów. Ja najbardziej lubię najprostszą wersję jarmużowych chipsów – z oliwą i szczyptą soli.
Z okazji Świąt zrobiłam dodatkowo wersję z olejem kokosowym i cynamonem.
Składniki na 6-8 porcji:
– 1 duży bukiet liści jarmużu (200-250 g)
DODATKI (do wyboru):
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) LUB…
– 1 łyżka oliwy z oliwek + 1/4 łyżeczki soli (2-3 szczypty) + 1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku + 1/2 łyżeczki płatków chili LUB…
– 1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka cynamonu (Winter Edition ;))
Liście jarmuż dokładnie umyć i osuszyć (można użyć wirówki do warzyw), porwać na mniejsze kawałki odrywając fragmenty
(o boku 5-7 cm) od nerwu głównego dzielącego liść na dwie połówki.
W przypadku większych, bardziej mięsistych liści warto usunąć również zgrubiałe nerwy boczne – ich twarde włókna mogą popsuć przyjemność chrupania chipsów.
Kawałki jarmużu przełożyć do miski oprószyć solą (lub innymi przyprawami)
i skropić olejem lub oliwą. Dodatki wmasować dłońmi w jarmuż. Surowe chipsy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 120°C, ustawionego na termoobieg. Chipsy łatwo przesuszają się i przypalają, dlatego trzeba ich pilnować. Dla równomiernego wysuszenia listków warto je w trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>