Nie spodziewałam się, ile magii wprowadzi do mojego domu zapach dyni pieczonej z cynamonem. Jest to danie raczej nie na co dzień, a bardziej comfort food na okazję, gdy szukamy kulinarnego pocieszenia.
A dodatkowo – czegoś aromatycznego, rozgrzewającego, ze sporą dawką węglowodanów, białka i kojących układ nerwowy witamin z grupy B.
[nfacts title=”DYNIOWE RISOTTO Z QUINOA” serving=”1 porcja” kj=”1519″ kcal=”363″ protein=”14,7″ fat=”10,2″ carbohydrate=”53,6″ sugar=”10,6″ fiber=”7,0″ alignment=”right”]
Składniki na 4 porcje:
– 250 g komosy ryżowej białej
– 750 g miąższu dyni hokkaido (*)
– 750 ml bulionu warzywnego (3 szkl.)
– 1 czerwona cebula (50 g)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka nasion kuminu
– 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– sól (do smaku)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie)
– 3 łyżki parmezanu z nerkowców (25 g)
– 1-2 liście jarmużu (opcjonalna ozdoba)
1. W dużej misce wymieszać dynię pokrojoną w kostkę (bok ok. 2 cm), cebulę pokrojoną na ćwiartki, ząbki czosnku, przyprawy oraz stopiony olej kokosowy. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 200°C w piekarniku ustawionym na termoobieg.
2. W międzyczasie opłukać komosę ryżową, zalać 2 ½ szkl. gorącego bulionu warzywnego lub wrzątku i gotować 15 minut.
3. Upieczoną dynię przestudzić. Około 2/3 dyni, cebulę i czosnek zalać ½ szkl. bulionu warzywnego lub wody. Zmiksować.
4. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać ze zmiksowaną dynią, 1/3 pozostałych cząstek dyni oraz pokrojonym w cienkie paski jarmużem. Podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty. Gotowe danie serwować skropione sokiem z cytryny i oprószone parmezanem.
Uwagi: Jak nie znajdziemy dyni hokkaido, może być piżmowa lub w ostateczności jakakolwiek inna (w ostateczności dynia to zawsze dynia).