Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem szpinakowym

Grillowane portobello z nadzieniem szpinakowym 02Za oknem śnieg na zmianę z deszczem, a w każdym sklepie do którego wejdę – pieczarki portobello. Tak jakby wyrosły po tych deszczach i śniegach… Zaczęłam wyobrażać sobie te portobello duszone w towarzystwie cukinii, z soczewicą, albo zamarynowane w oliwie i przyprawach, upieczone i podane jak kotlety – z ziemniakami i surówką. Jednak gdy w końcu je kupiłam, zrobiłam coś à la pieczarkowa pizza ze szpinakiem w środku. Pomysł udany, a więc po kolei…

Składniki na 8 sztuk:
– 600 g pieczarek portobello (8 średnich)
– 150 g szpinaku
– 20 g suszonych pomidorów
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– oregano i tymianek (suszone lub świeże)
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (ok. 1 1/2 łyżki)
– 125 g sera mozarella (1 kulka)

Grillowane pieczarki  portobello z nadzieniem szpinakowym 01Portobello dokładnie umyć i oczyścić.
Nie obierać ze skórki, gdyż skórka pomoże utrzymać ładny kształt i soczyste wnętrze pieczarki. Usunąć trzony grzybów (odłożyć, nie wrzucać). Następnie posmarować z zewnątrz, jak i wewnątrz oliwą. Oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, ustawionego na funkcję opiekacz (grill). Piec 10-15 minut, aż pieczarki będą wyglądały na upieczone :)
[nfacts title=”GRILLOWANE PIECZARKI PORTOBELLO
Z NADZIENIEM SZPINAKOWYM” serving=”1 sztuka” kj=”358″ kcal=”86″ protein=”6,8″ fat=”5,2″ carbohydrate=”2,8″ sugar=”1,4″ fiber=”2,5″ alignment=”right”]

W między czasie podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy się zarumienią, dodać drobno pokrojone trzony pieczarek. Gdy te puszczą sok, dodać szpinak i pokrojone suszone pomidory. Po paru minutach szpinak powinien zmięknąć i nieco odparować. Wtedy wystarczy doprawić go przyprawami (oregano, tymiankiem, pieprzem, solą) i wymieszać.
Wnętrze portobello wypełnić szpinakowym nadzieniem. Na wierzchu położyć po plasterku mozarelli i przykryć dodatkową porcją nadzienia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C i ogrzewać w nim grzyby przez kolejne 5 minut (już bez grilla).

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }