Hummus

Hummus 01Klasyka kuchni arabskiej i jednocześnie jedno z najpopularniejszych dań wegetariańskich. Prosty, smaczny, niezastąpiony. Taki właśnie jest hummus czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini, czosnku, soku cytrynowego, oliwy i przypraw. Oryginalnie podaje się go z chlebem pita, ale może stanowić smarowidło do każdego rodzaju pieczywa. Doskonale sprawdza się jako dip do warzyw.
Hummus 02Jedynym składnikiem, jaki może sprawić problem, czy też być trudnym do zdobycia, jest pasta sezamowa tahimi. Zamiast kupować, można ją przyrządzić samodzielnie mieszając zmielony sezam z olejem (oczywiście najlepiej sezamowym).
Na potrzeby przepisu i dla uproszczenia sprawy, zamiast tahini proponuję użyć zmielonych, uprażonych nasion sezamu.

Składniki na ok. 350 g:
– 100 g ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 250 g)
– 50 ml wywaru z gotowanej ciecierzycy lub wody
– 25 ml soku cytrynowego (z połówki 1 średniej cytryny)
– 25 g nasion sezamu
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól
– natka pietruszki
– opcjonalnie: mielony czarny pieprz, kumin, słodka papryka lub chili

Ciecierzycę zalać wrzątkiem, odstawić na noc, ugotować do miękkości, ostudzić, po czym zmiksować blenderem wraz z 3-4 łyżkami pozostałego z gotowania nasion wywaru lub wody. Sezam lekko zarumienić na suchej patelni, przestudzić i zmielić w młynku. Dodać sok z cytryny, oliwę, zmielony sezam, zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do smaku, ewentulnie
Hummus 04dodać inne przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce, posypać posiekana natką pietruszki. Przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.
Uwagi: (*) Aby przyspieszyć czas gotowania ciecierzycy i aby była ona bardziej miękka, można dodać do wody podczas gotowania łyżeczkę sody.
(**) Jeśli nie mamy czasu na gotowanie, możemy użyć ciecierzycy z puszki.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }