Jaglacznica ze szczypiorkiem

Czarna sól (w języku hindi – kala namak, w języku nepalskim – bire noon) jest jednym z tych składników, który może sprawić że smak będzie wydawała się czymś innym niż jest w rzeczywistości.
W przypadku czarnej soli jest to kwestia związków siarki, które nadają przyprawie jajecznego smaku i zapachu. Czarną sól można wykorzystać do przyrządzenia wegańskiego majonezów, past ala jajecznych, czy też jajecznicy. Taką bezjajeczną jajecznicę można przygotować z kaszy jaglanej. Kiedyś gotowałam kaszę jaglaną z kurkumą, nieco zbyt długo i stwierdziłam, że wygląda ona trochę jak jajecznica. Wystarczyło tylko podkręcić smak czarną solą i stało się – kasza, która smakuje jak jajecznica. Aby uzyskać konsystencję podobną do jajecznicy, kaszę po zblendowaniu można dodatkowo lekko podsmażyć na patelni. Tak przyrządzona jaglacznica doskonale smakuje z ciecierzycą (na zdjęciu: ciecierzyca doprawiona curry, czosnkiem i sosem tamari), duszonym szpinakiem lub jarmużowymi chipsami.

[nfacts title=”JAGLACZNICA ZE SZCZYPIORKIEM” serving=”1 porcja (ok. 250 g)” kj=”976″ kcal=”233″ protein=”6,2″ fat=”6,2″ carbohydrate=”38,0″ sugar=”0,1″ fiber=”2,2″ alignment=”right”]

Składniki na 2 porcje:
– 120 g kaszy jaglanej (2/3 szkl.)
– 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
– mały pęczek szczypiorku (25 g)
– dwie szczypty czarnej soli kala namak
– biała sól + pieprz (do smaku)
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 ml)

Kaszę jaglaną przelać na sicie gorącą, przegotowaną wodą (przynajmniej 1,5 litra), przesypać do garnka i zalać 375 ml (1 1/2 szkl.) wrzącej wody. Dodać kurkumę,
zamieszać i gotować pod przykryciem 10 minut. Odstawić na minimum 15 minut, by kasza wchłonęła resztki wody i przestygła.
Kaszę zblendować (około 2/3 całości).
Aby to sobie ułatwić, można dodać trochę wody (nie za dużo – nie chcemy uzyskać jaglanej papki). Dodać szczypiorek oraz oliwę. Całość wymieszać. Jaglacznicę można dodatkowo przesmażyć na patelni, jednocześnie mieszając. Pozwoli to na odparowanie nadmiaru płynu i uzyskanie typowej dla jajecznicy struktury.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }