Na co dzień nie mamy czasu na przygotowywanie wymyślnych, skomplikowanych dań. Chcemy zjeść coś dobrego i prostego. Na taką potrawę najlepszą bazą jest makaron lub ryż,
bo te możemy znaleźć w każdej kuchni.
Dziś u mnie było danie z ryżu. Korciło mnie by nazwać je risottem, ale znawcy kuchni włoskiej mogliby uznać to za nadużycie, zwłaszcza, że zamiast łatwo rozklejającego się ryżu Arborio sugeruję – parboiled, który znany jest z tego, że się nie klei. Poza tym w proponowanej przeze mnie recepturze nie ma ani wina, ani bulionu, ani też sera, które obowiązują w klasycznej wersji tej potrawy. Jest za to dużo warzyw i klasyczne dla kuchni włoskiej przyprawy.
Danie miało być szybkie i bezstresowe, dlatego większość użytych przeze mnie warzyw
(z wyjątkiem cebuli) stanowiły mrożonki. Zawsze jednak jeśli tylko mamy taką możliwość wybieramy warzywa świeże. Zaczynamy!
Składniki na 4 porcje:
– 250 g ryżu parboiled (2 1/4 szkl.)
– 150 g mrożonego groszku
– 150 g mrożonej kukurydzy
– 200 g pokrojonej w kostkę cukinii (świeżej lub mrożonej)
– 100 g pokrojonej w kostkę papryki (świeżej lub mrożonej)
– 1-2 czerwone cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– natka pietruszki (świeża, mrożona lub suszone)
– przyprawy ziołowe (tymianek, oregano, bazylia)
– sól, papryka słodka
– 2 jajka
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż zalewamy trzema szklankami wrzącej wody i gotujemy. Po 10 minutach do ryżu dodajemy groszek i kukurydzę i gotujemy przez kolejne 5-8 minut, aż ryż i warzywa będą miękkie. W między czasie podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy lekko się zarumienią dodajemy cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze 5 minut, a gdy nieco zmiękną (papryka i cukinia powinny pozostać jędrne, lekko chrupiące) dodajemy wymieszany z jajkami ryż, kukurydzę i groszek. Doprawiamy wszystko przyprawami (nie żałujmy sobie, tylko uważajmy by nie przesolić) i podsmażamy 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie 20 minut, ale czas ten możemy o parę minut skrócić, jeśli wcześniej ugotujemy ryż.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>