Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Tradycyjne klopsiki przyrządza się z mielonego mięsa. Wbrew temu co narzuca tradycja, proponuję klopsiki z soczewicy. Nie smażone tylko pieczone, lekko pikantne, z płatkami owsianymi zamiast bułki tartej, w sosie ze świeżych pomidorów… No niech ktoś tylko spróbuje powiedzieć o nich coś złego… Nie wierzę, że mogą komuś nie smakować ;)

Składniki na 4 porcje:
KLOPSIKI
– 150 g soczewicy czerwonej (3/4 szkl.)
– 60 g płatków owsianych (1/2 szkl.)
– 1 małe jajko
– 1 łyżeczka chilli
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 2 łyżeczki tymianku
– sól

SOS POMIDOROWY
– 800 g pomidorów
– 150 g papryki czerwonej (1 średnia)
– 80 g cebuli (1 średnia)
– 50 g marchwi (1/2 średniej)
– 2 ząbki czosnku
– papryka słodka
– sól
– natka pietruszki (dodatek)
– oliwa z oliwek (dodatek)

Soczewicę zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Gdy nasiona wchłoną wodę i zmiękną, ugnieść na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Dodać roztarte w dłoniach płatki owsiane, przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być na tyle gęsta, by dało się z niej formować kulki. Jeśli będzie zbyt rzadka wystarczy dodać trochę więcej płatków owsianych. Z masy soczewicowej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec
15 minut w temperaturze 180°C w piekarniku ustawionym na funkcję termoobiegu.
W między czasie przygotować sos. Pomidory, paprykę i cebulę pokroić z kostkę (większą, mniejszą, najmniejszą :)), marchew zetrzeć na tarce. Warzywa dusić w niewielkiej ilości wody. Po paru minutach, gdy pomidory puszczą sok, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, doprawić papryką i solą. Ogrzewać przez kolejnych 5 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Po tym czasie dodać do sosu upieczone pulpety, wymieszać i pozostawić pa parę chwil, aby soczewicowe kulki nasiąknęły pomidorowym aromatem. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i polać oliwą.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }