Kofta kebab z czarnej fasoli

Oryginalny turecki kofta kebab przyrządza się z jagnięciny (najczęściej). Polowanie na baranka nie jest jednak tym, do czego zamierzam namawiać. W celu przyrządzenia wersji bezmięsnej proponuję czarną fasolę. Aby dodać potrawie meksykańskiego charakteru przyprawiłam ją chilli i oregano. Odpowiednią konsystencję masy fasolowej zapewnił mi natomiast polski ziemniak. Wyszło całkiem oryginalne fusion.
Pierwszy raz przygotowałam to danie…
Tak, pamiętam to dokładnie. Była wiosna, a mi udało się kupić świeży szpinak (prosto z działki). Wypłukanie ziemi z liści zajęło mi sporo czasu. Gdy już pozbyłam się brudu, poobcinałam ogonki i udusiłam to co zostało, z ilości która miała być dla czterech osób, wyszły zaledwie dwie porcje. Ale nawet to wystarczyło, by przekonać się, że szpinak w połączeniu z tymi pikantnymi fasolowymi kulkami smakuje pysznie.

Składniki na 4 porcje:
– 150 g czarnej fasoli żółwiowej
– 150 g ziemniaków
– 100 g papryki czerwonej
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka kuminu
– oregano (tak raczej sporo)
– garść posiekanej natki pietruszki
– 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
– sól (do smaku)
– 300 g pomidorów koktajlowych

Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, po czym ugotować. Gdy fasola będzie juz prawie miękka, dorzucić do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 10 minutach odlać pozostały nadmiar płynu i całość ugnieść na puree lub zblendować. Masę fasolową przestudzić, po czym dodać do niej drobno pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzechów włoskich, nadziewać na patyki do szaszłyków na przemian z pomidorami i układać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut na termoobiegu w temp. 200°C.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=138]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }