Krem dyniowo-marchwiowy

Aby nadać zupie lankijski charakter dodałam typowych dla kuchni cejlońskiej przypraw (kurkuma, chilli, pieprz) oraz trochę mleka kokosowego. Wyszło bosko! Idealne zwłaszcza na ponure, deszczowe jesienne dni.

Składniki na 4 porcje:
– 600 g miąższu dyni
– 300 g marchwi
– 50 g mleka kokosowego
– 1 łyżeczka kurkumy
– chilli lub pieprz do smaku
– sól (niekoniecznie)

Dynię i marchew pokroić w cząstki, zalać 300 ml wody, gotować 10 minut. Warzywa wraz z wywarem zmiksować w blenderze,
dodać mleko kokosowe oraz przyprawy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę bulionu warzywnego lub wody.
Całość zamieszać, zagotować i podawać.
Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi ostrych przypraw może z nich zrezygnować. Taka z resztą była pierwotna wersja zupy, dopiero za drugim razem dodałam chilli. Dla mnie odrobina chilli jest super, ale ktoś inny może woleć pieprz lub pozostać przy wersji łagodnej.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }