Majonez z awokado

Ten majonez to nic innego jak modyfikacja guacamole. Konsystencja jego jest nieco lżejsza, a dodatek musztardy zapewnia charakterystyczny majonezowy posmak. Podobnie jak guac, majonez z awokado nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, ale za to idealnie sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu substytut tradycyjnego majonezu do sałatki czy dodatek do kanapek.
[nfacts title=”MAJONEZ Z AWOKADO” serving=”1 porcja” kj=”373″ kcal=”89″ protein=”0,9″ fat=”8,7″ carbohydrate=”2,1″ sugar=”0,3″ fiber=”1,2″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje:
– 150 g awokado
   (miąższ z jednego średniego owocu)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 czubate łyżeczki łagodnej musztardy
– sól (do smaku)
– opcjonalnie: szczypiorek, czosnek, pieprz

Miąższ z awokado, sok z cytryny, oliwę oraz musztardę zmiksować. Doprawić solą oraz ewentualnie innymi przyprawami.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }