Majonez z awokado

Ten majonez to nic innego jak modyfikacja guacamole. Konsystencja jego jest nieco lżejsza, a dodatek musztardy zapewnia charakterystyczny majonezowy posmak. Podobnie jak guac, majonez z awokado nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, ale za to idealnie sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu substytut tradycyjnego majonezu do sałatki czy dodatek do kanapek.

Wartość odżywcza
MAJONEZ Z AWOKADO
1 porcja
Energia kJ
Energia kcal
373
89
Białko g 0,9
Tłuszcz g 8,7
Węglowodany g
w tym:
cukry g
2,1
 
0,3
Błonnik pokarmowy g 1,2

Składniki na 4 porcje:
– 150 g awokado
   (miąższ z jednego średniego owocu)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 czubate łyżeczki łagodnej musztardy
– sól (do smaku)
– opcjonalnie: szczypiorek, czosnek, pieprz

Miąższ z awokado, sok z cytryny, oliwę oraz musztardę zmiksować. Doprawić solą oraz ewentualnie innymi przyprawami.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }