Danie lekkie, pachnące, a dzięki dodatku chilli i bazylii, również rozbudzające i rozgrzewające. Do tego wieczorowa pora, dobre wino, odpowiednie tło muzyczne i mamy miły, romantyczny posiłek.
Składniki na 2 porcje:
– 125 g makaronu linguine
– 200 g pomidorów koktajlowych
– 100 g czerwonej papryki
– 2 małe czerwone cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka bazylii
– garść natki pietruszki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– szczypta płatków chilli
– sól do smaku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Pomidory, pokrojoną w cząstki paprykę, podzielone na ćwiartki cebule oraz czosnek oprószyć odrobiną soli i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200°C. W między czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Parę upieczonym pomidorów odłożyć, pozostałe warzywa rozdrobnić (można pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować blenderem), doprawić słodką papryką, chilli oraz ewentualnie solą. Dodać odłożone pomidory, makaron, listki bazylii oraz natki pietruszki. Całość wymieszać. Przed podaniem skropić oliwą.
Przepis opublikowano w magazynie VEGE 2/14
Chcesz więcej? – Popatrz >>>