Pasta twarogowa w stylu śródziemnomorskim

Mam słabość do serków do pieczywa.
Z tej słabości przestałam je kupować i zaczęłam przyrządzać w domu.
Nie dodaję zagęstników i mogę mieć dokładnie taki smak, jaki widzimisię.
Aby przyrządzić taki serek potrzebujemy ser twarogowy (zmielony lub dokładnie rozdrobniony), jakiś składnik, który pozwoli nam uzyskać smarowną konsystencję (może to być jogurt, śmietana, albo wysokiej jakości olej np. lniany lub oliwkowy extra virgin) oraz dodatki smakowe, których dobór zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i upodobań. Takim serkiem można smarować kanapki, jak również można go wykorzystać do innych celów kulinarnych np. jako nadzienie do makaronu (duże muszle lub rurki) czy naleśników. O tym jakie to proste trzeba przekonać się w praktyce. Jako przykład proponuję pastę twarogową w stylu śródziemnomorskim, która lubię najbardziej.

Składniki:
– 200 g sera twarogowego mielonego (używam półtłustego)
– 15 ml oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżka)
– 20 g suszonych pomidorów (4 połówki)
– 2-3 łyżeczki suszonej bazylii
– 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– mielony kolorowy pieprz (szczypta lub na własną odpowiedzialność ;))
– sól

Twaróg rozetrzeć na gładką masę z oliwą. Pomidory suszone pokroić drobno i dodać wraz z pozostałymi dodatkami do twarogu z oliwą. Wymieszać, smarować, nadziewać, zjadać… :)

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }