Gdy mamy ochotę na słoną przekąskę, a nie chcemy, by było zbyt tłusto i słono – zamiast prażonych orzeszków czy chipsów możemy sięgnąć po pieczoną ciecierzycę. Będzie chrupiąca, będzie lekko pikantna, paprykowa… Jeśli lubimy inne przyprawy oprócz słodkiej papryki (lub zamiast niej) możemy dodać również paprykę wędzoną, chilli, kumin, kurkumę, curry, tymianek itp.
Pieczoną ciecierzycę można potraktować nie tylko jako przekąskę, ale również jako bogaty w białko dodatek do ryżu czy sałatek.
[nfacts title=”PIECZONA CIECIERZYCA” serving=”1 porcja” kj=”734″ kcal=”176″ protein=”7,9″ fat=”5,6″ carbohydrate=”23,6″ sugar=”4,4″ fiber=”7,4″ alignment=”right”]
Składniki na 4 porcje:
– 160 g nasion ciecierzycy (1 szkl.)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1-2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej
lub mieszanki słodkiej i wędzonej)
– szczypta chilli (opcjonalnie)
– 1/2 łyżeczki soli
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą, pozostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia odlać płyn, zalać świeżą woda i ugotować
(aż będzie miękka, czyli około 60 minut). Ciecierzycę osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć do miski, wymieszać przyprawami i oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30-40 minut, aż zarumieni się i będzie chrupiąca. Przed podaniem ostudzić.
Uwagi: (*) Pieczoną ciecierzycę można przechowywać do 4-5 dni w szczelnie zamykanym pojemniku. (**) Zamiast gotować, można wykorzystać ciecierzycę z puszki – wtedy dodatek soli można zmniejszyć.