Tradycyjne placki ziemniaczane smażone na oleju zawierają blisko 15% tłuszczu. Można je jednak znacznie odchudzić przyrządzając nie na patelki, a w piekarniku. Dzięki tej modyfikacji potrawa może mieć zastosowanie w dietach wymagających ograniczania ilości
spożywanego tłuszczu, w tym lekkostrawnej i niskokalorycznej. – Dokładnie tak. Można te placki jeść i jednocześnie chudnąć :)
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 50 g cebuli (1 średnia)
– 2 jajka
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek (lub inny olej roślinny)
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce (grube oczka), lekko posolić, odstawić na 5-10 minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, przyprawy,
po czym wymieszać. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, posmarować lekko oliwą. Nakładać niewielkie porcje masy ziemniaczanej, delikatnie spłaszczając łyżką. Piec około
30 minut (*) w piekarniku nagrzanym do 200°C, ustawionym na funkcję termoobiegu.
W połowie pieczenia przewrócić placki na druga stronę, aby z obu stron równomiernie zarumieniły się. Podawać z jogurtem, chudą śmietaną, sosem tzatziki, grzybowym, pomidorowym itp.
Uwagi: (*) Czas pieczenia uzależniony jest od grubości placków. Cienkie placki szybciej się upieką, będą bardziej chrupiące, ale też nieco bardziej suche. Placki grubsze wymagają nieco dłuższego pieczenia (dodatkowe 5-10 minut), ale są też bardziej wilgotne, „mięsiste” i pod względem konsystencji bardziej podobne do tradycyjnych smażonych placków.
(**) Masę ziemniaczaną można wzbogacić również czosnkiem, majerankiem lub kminkiem.
(***) Część ziemniaków (100-200 g) można zastąpić tartą marchwią lub cukinią.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>