Pieczone placuszki warzywne

W pierwotnej wersji były to muffiny,
teraz są placuszki, ale spokojnie można z tego również wyczarować zapiekankę. Potrawa jest uniwersalna, prosta i bardzo sezonowa. Nadaje się zarówno na ciepły obiad, jak i zimną przekąskę.

Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 300 g papryki
  (mix czerwonej, zielonej i żółtej)
– 150 g cukinii (1/2 średniej)
– 75 g kukurydzy mrożonej
  lub konserwowej (3/4 szkl.)
– 4 garście posiekanego szczypiorku
– 2 garście posiekanego koperku
– 2 garście posiekanej natki pietruszki
– 2-3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– kawałek świeżej papryczki chilli
– 4 jajka
– sól i pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy, studzimy i kroimy. Mogą być kostki, cząstki, byleby w miarę drobne. Potem bardzo drobno kroimy pozostałe warzywa (za wyjątkiem kukurydzy). Wszystko, łącznie z jajkami i przyprawami, wrzucamy do jednego naczynia i mieszamy. Uzyskaną masę przekładamy do foremek/ papilotek do muffinek lub nakładamy porcje i formujemy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy również przełożyć całość do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy na termoobiegu około 20 minut. Gdy placuszki (zapiekanka, muffinki czy też inne twory) zarumienią się danie jest gotowe.
Modyfikacje: Jak na potrawę uniwersalną przystało, recepturę możemy dostosować do swoich upodobań, kulinarnych fantazji, zawartości lodówki itp. Zamiast proponowanych warzyw możemy wykorzystać inne np. marchew, groszek, por, szpinak, co tylko lubimy. Jedyna zasada: na 1 kg ziemniaków powinno być około 0,5 – 0,7 kg warzyw.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=68]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }