Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa mogą spełnić się na talerzu jako obowiązkowa porcja warzyw, albo jako przystawka podana z kremowym dipem, albo… albo jak upieczemy tych warzyw za dużo, to możemy potem je pokroić i przyrządzić sałatkę, lub zmiksować i zamienić w pastę do kanapek, farsz itp.

Składniki na 4 porcje:
– 4 średnie marchewki (300 g)
– 2 średnie pietruszki (150 g)
– 2 średnie podłużne buraki (200 g)
– 1 czerwona cebula (80 g)
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu winnego balsamicznego
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól i pieprz

Warzywa obrać, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Przekroić wzdłuż, a następnie na ćwiartki.

Wartość odżywcza
PIECZONE WARZYWA KORZENIOWE
1 porcja
Energia kJ
Energia kcal
360
86
Białko g 2,8
Tłuszcz g 3,6
Węglowodany g
w tym:
cukry g
10,7
 
6,3
Błonnik pokarmowy g 5,7

Kształt nie jest istotny, ważne jest jednak, by kawałki warzyw były zbliżonej wielkości.
Cząstki warzyw oraz ząbki czosnku przełożyć do miski, dodać rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą, octem balsamicznym i wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Gotowe warzywa po nakłuciu widelcem powinny być lekko miękkie i jednocześnie nadal jędrne.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }