Pierogi meksykańskie

Robiłam te pierogi w biegu, w zwykły pracujący dzień i dzięki nim ten dzień już nie był taki zwykły :) Na pierwszy rzut oka receptura na nadzienie może wydać się pracochłonna i skomplikowana, ale w rzeczywistości przyrządzenie jego nie zajmuje dużo więcej czasu niż innych pierogowych nadzień. Wprawdzie fasolę trzeba ugotować i rozdrobnić, ale to nie powinno zniechęcać. Ja namoczyłam ją na noc i ugotowałam podczas porannej krzątaniny. Rozdrobnienie też nie jest wielką filozofią, bo miąższ czarnej fasoli po ugotowaniu jest dość miękki i mączysty – nie trzeba go mielić czy miksować, wystarczy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Danie doskonale nadaje się na obiady, na których chcielibyśmy zaskoczyć gości czymś znajomym (pierogi każdy zna), smacznym (podobno ;)) i oryginalnym (połączenie kuchni polskiej i meksykańskiej).

Ciasto pierogowe
Składniki na 40 średnich pierogów:
– 240 mąki pszennej, typ 500 (1 2/3 szkl.)
– 60 g mąki kukurydzianej (1/2 szkl.)
– 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
– 200 ml gorącej wody
– 1/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)

NADZIENIE
Składniki na 40 średnich porcji:
– 150 g czarnej fasoli (3/4 szkl.)
– 100 g ziemniaków (1-2 średnie)
– 100 g kukurydzy mrożonej (1 szkl.)
– 50 g czerwonej papryki (1/2 średniej)
– 100 g czerwonej cebuli (1-2 średnie)
– 1-2 ząbki czosnku
– 50 g koncentratu pomidorowego
– 1/4 łyżeczki chilli
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka kminku
– posiekana kolendra lub natka pietruszki
– sól
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Fasolę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia gotujemy około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do fasoli pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy fasola i ziemniaki będą miękkie, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków na puree i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, kukurydzę rozmrażamy (można to zrobić w mikrofalówce, ale wystarczy jeśli zalejemy ją niewielką ilością wrzątku i odstawimy na parę chwil), paprykę kroimy w drobną kostkę. Do puree fasolowo-ziemniaczanego dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz wcześniej przygotowane warzywa – cebulę, kukurydzę i paprykę. Całość mieszamy. Ciasto przyrządzamy zgodnie z przepisem ciasto na pierogi gotowane. Krążki ciasta nadziewamy nadzieniem, zlepiamy i gotujemy. Podajemy z warzywami np. sałatką z pomidorów lub szpinakiem.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }