Pierogi z kaszą i serem

Na pierogi z kaszą i serem nie ma jednej receptury. Jedni autorzy proponują nadzienie z większą ilością kaszy, inni – z większą ilością sera. W każdym razie, jeśli decydujemy się na nadzienie z przewagą kaszy musimy jeszcze dodać jajko. W proponowanej wersji nadzienia jest tyle sera, że dodatek jajka już nie jest potrzebny. Przepis inspirowany jest kuchnią kresową.

Ciasto pierogowe
Składniki na 40 średnich pierogów:
– 220 g mąki pszennej, typ 500 (1 1/2 szkl.)
– 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2/3 szkl.)
– 5 g oleju (1 łyżeczka)
– 200 ml gorącej wody

NADZIENIE
Składniki na 40 średnich porcji:
– 100 g kaszy gryczanej (1/2 szkl.)
– 250 g sera twarogowego półtłustego
– 50 g cebuli (1 mała)
– 5 g oleju (1 łyżeczka)
– sól, pieprz, majeranek

Ciasto przyrządzamy zgodnie z przepisem ciasto na pierogi gotowane.
Kaszę zalewamy 400 ml wrzątku, gotujemy 15-20 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Przestudzoną kaszę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy rozdrobniony twaróg i cebulkę. Całość mieszamy dłońmi. Dalej postępujemy jak z innymi pierogami – nadziewamy, zlepiamy, gotujemy i zjadamy :)

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=24]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }