Pierogi z czterema rodzajami soczewicy, w tym charakteryzującą się oryginalnym smakiem soczewicą Du Puy. O wyjątkowości tej niepozornej potrawy decydują również dodane do nadzienia przyprawy (tymianek, majeranek, cząber). Warto spróbować ze względu na ciekawy, intrygujący smak i wygląd (wystarczy dodać do ciasta pierogowego trochę suszonego tymianku). Jak dotąd to moje ulubione pierogi.
Ciasto pierogowe
Składniki na 40 średnich pierogów:
– 300 g mąki pszennej, typ 500 (2 szkl.)
– 5 g oleju (1 łyżeczka)
– 200 ml gorącej wody
– 1/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
NADZIENIE
Składniki na 40 średnich porcji:
– 250 g soczewicy (mix tego co mamy, w tym 80-100 g czerwonej)
– 75 g cebuli (1 średnia)
– 2 ząbki czosnku
– 5 g oleju (1 łyżeczka)
– po 1-2 łyżeczki suszonego tymianku, cząbru i majeranku
– sól, pieprz
Mąkę mieszamy z tymiankiem, dalej postępujemy zgodnie z przepisem
ciasto na pierogi gotowane.
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, po czym gotujemy 15-20 minut do miękkości.
Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie, chodzi tylko o to, by uzyskać w miarę zwartą, mazistą konsystencję. Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Do przestudzonej soczewicy dodajemy zarumienioną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Po wymieszaniu możemy przystąpić do standardowych czynności, czyli nadziewania, zlepiania i gotowania pierogów.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>