Pikantne curry z dynią i ciecierzycą

Pikantne curry z dynia i ciecierzyca 02Znowu kupiłam dynię. Tą, którą kupiłam wczoraj zamroziłam. Z tej, którą kupię jutro pewnie zrobię dżem. Natomiast ta dzisiejsza przeistoczyła się w pyszne dyniowe curry. Połączenie składników jest oczywiste.
Aż dziwię się, że nigdy wcześniej czegoś tego nie przyrządziłam. Mleka kokosowego miało nie być, ale pod koniec gotowania stwierdziłam, że pójdę w tajskie klimaty.

[nfacts title=”PIKANTNEGO CURRY Z DYNIĄ
I CIECIERZYCĄ” serving=”1 porcja” kj=”1303″ kcal=”311″ protein=”12,4″ fat=”12,9″ carbohydrate=”26,8″ sugar=”8,0″ fiber=”13,4″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje:
– 200 g ciecierzycy
– 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
– 250 g pomidorów (3-4 limy)
– 2 średnie czerwone cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 mała papryczki chili
– 1 łyżka curry
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1/2 szkl. mleka kokosowego
– natka pietruszki

Ciecierzycę zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny (najlepiej na noc) i ugotować do miękkości (ok. 40 minut). W ostateczności, z powodu braku czasu (bo przecież nie lenistwa), można użyć ciecierzycy z puszki.
Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy się zarumienią dodać pokrojone w cząstki dynię i pomidory. Gdy pomidory zaczną puszczać sok, dodać curry, mleko kokosowe i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec wymieszać z ciecierzycą, doprawić koncentratem pomidorowym oraz ewentualnie solą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jako dodatek polecam ryż basmati lub jaśminowy.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }