Kiedyś w jednym z lokali jadłam pizzę ze szpinakiem i cukinią. Była taka sobie – dużo ciasta, dodatków niewiele. Jednak pomysł spodobał mi się i postanowiłam, że kiedyś taką pizzę z zielonymi warzywami zrobię. I oto ona – odżywcza i kojąco zielona. Ze szpinakiem, brokułami, cukinią, zieloną papryką, oliwkami i aromatycznymi ziołami prowansalskimi.
Składniki na 4 porcje:
CIASTO
– 80 g mąki pszennej razowej (2/3 szkl.)
– 80 g mąki pszennej, typ 550 (2/3 szkl.)
– 80 g kaszy manny (1/2 szkl.)
– 15 g drożdży
– 165 ml letniej wody (2/3 szkl.)
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
DODATKI
– 300 g liści szpinaku (mrożonych)
– 200 g brokułów
– 100 g cukinii
– 60 g zielonej papryki
– 40 g zielonych oliwek marynowanych
– 200 g mozzarelli
– garść natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżeczki ziół prowansalskich (bazylia, oregano, tymianek, cząber itp.)
Ciasto przygotować tak jak w przepisie na pizze Margheritę. Podzielić je na porcje, rozwałkować (mogą być jakieś nieregularne kształty). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 15 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę (50°C).
W między czasie przygotować warzywa – brokuły lekko podgotować, dosłownie przez 3-5 minut. Szpinak rozmrozić (może być w mikrofalówce), odsączyć z nadmiaru płynu, doprawić suszonymi ziołami, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Cukinię i oliwki pokroić w cienkie plasterki, paprykę – w drobną kostkę.
Podrośnięte pizze wyjąć z piekarnika, posmarować oliwą, po czym wierzch wyłożyć szpinakiem. Przed ponownym włożeniem pizzy do piekarnika należy nagrzać piekarnik do 220°C. W takiej temperaturze piec placki przez 10 minut.
Podpieczone placki ze szpinakiem obłożyć pokruszoną mozzarellą i warzywami. Ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C i piec 5-8 minut. Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na termoobieg z górnym opiekaczem. Gotowe pizze można dodatkowo skropić odrobiną oliwy.
Chcesz więcej? – Popatrz >>>