Pizza Margherita

Po raz pierwszy została przyrządzona w Neapolu w 1889 r. przez piekarza Rafaele Esposito z okazji wizyty pary królewskiej Umberta I oraz Margherity von Savoyen. Podstawowe składniki pizzy Margherity: czerwone pomidory, biały ser mozarella oraz zielona bazylia, symbolizują narodowe barwy Włoch. To najprostsza i jednocześnie najbardziej popularna wersja pizzy. Najpopularniejsza bez pieczarek :)


Składniki na 4 porcje:
CIASTO
– 80 g kaszy manny (1/2 szkl.)
– 80 g mąki pszennej, typ 550 (2/3 szkl.)
– 80 g mąki pszennej razowej (2/3 szkl.)
– 15 g drożdży
– 165 ml letniej wody (2/3 szkl.)
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli

DODATKI
– 300 g pomidorów (koktajlowych)
– 200 g mozarelli
– świeże listki bazylii
– 100 g przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– 4 łyżeczki suszonego oregano
   (lub mix oregano + bazylia)

Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody, dodać odrobinę mąki wymieszać, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Wymieszać pozostałą mąkę z kaszą, lekko posolić, dodać zaczyn, resztę wody oraz oliwę. Wyrobić ciasto (czas wyrabiania: ok. 10 minut), przykryć, odstawić do wyrośnięcia (czas wyrastania: optymalnie – godzina, minimum – 30 minut). Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 20 minut do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę (50°C). Wyrośnięte placki posmarować przecierem pomidorowym wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą i oregano. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220°C. Wstawić placki na około 10 minut. Podpieczone obłożyć plasterkami pomidorów i sera. Ponownie wstawić do piekarnika.
Tym razem już tylko na 5-8 minut (można zmniejszyć temperaturę do 180°C i pod koniec ustawić piekarnik na termoobieg z górnym opiekaczem). Gotowe pizze udekorować listkami bazylii. Dodatkowo można je skropić odrobiną oliwy.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }