Placuszki ryżowe ze szczypiorkiem

Ciąg dalszy z serii placki i placuszki. Maksymalnie prosta i szybka potrawa, zdecydowanie prostsza od naleśników, gdyż do przygotowania nie potrzebujemy nawet miksera. Aby życie było jeszcze prostsze można wykorzystać ryż ugotowany na wczorajszy obiad. Problem tylko w tym, że takie proste dania szybko wchodzą w krew. No, ale przecież najważniejszy jest efekt :)

Składniki na 4 porcje:
– 125 g ryżu brązowego
– 125 g ryżu białego (najlepiej jaśminowego)
– 4 jajka
– 4 garście szczypiorku
– po 2 garście natki pietruszki i koperku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Brązowy ryż zalać 300 ml wrzącej wody i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie zagotować, dodać dodatkowe 200 ml wrzątku i biały ryż. Gotować 15-20 minut, aż ziarenka ryżu wchłoną całą wodę i będą miękkie (nie rozgotowane). Ugotowany ryż ostudzić, doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleniną oraz jajka. Całość wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje masy ryżowej. Smażyć po około
5-7 minut z obu stron na złoty kolor.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }