Pomalentisos

Pyszny sos na bazie pomidorów i czerwonej soczewicy. Dla mnie to jeden z powodów, dla którego dbam o to, by zawsze mieć w kuchni bazylię. Nie jest ona moją ulubioną przyprawą, jednak tu jest absolutnie niezbędna. Ten specjał robi tak dobre wrażenie, że pozwala przekonać się do soczewicy tym, którzy jej nie znają.

Składniki na 4 porcje:
– 150 g czerwonej soczewicy (3/4 szkl.)
– 500 g pomidorów
– 150 g papryki czerwonej (3/4 średniej )
– 50 g papryki żółtej (1/4 średniej )
– 100 g marchwi (1 średnia)
– 150 g cebuli (1 duża)
– 2 ząbki czosnku
– 50 g koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz, papryka słodka
– majeranek, bazylia (duuużo, tak po 1 łyżce)
– natka pietruszki (ile kto lubi)
– 40 g oliwy z oliwek (3 łyżki)

Soczewicę zalać gorącą wodę, zagotować. Dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę, paprykę oraz marchewkę (część pokrojona w talarki, część starta). Gotować na wolnym ogniu parę minut, po czym dorzucić pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek i bazylię. Po kolejnych 10 minutach, gdy większość wody odparuje, dodać koncentrat pomidorowy. Przed podaniem doprawić na zimno oliwą z oliwek.

Uwagi: Zwykle ten sos serwuję z makaronem (polecam muszelki lub bucatini), ale kasza gryczana (ta akurat była dziś) lub ziemniaki też są w porządku.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }