Ratatouille

Ratatouille 01 … czyli tradycyjna francuska potrawa z jesiennych warzyw, przyprawiana ziołami prowansalskimi. Można ją przyrządzać na patelni, podsmażając, a następnie dusząc warzywa, trochę podobnie jak leczo lub tak jak poniżej – w formie warzywnej zapiekanki. Danie nie jest bardzo skomplikowane, ale dość czasochłonne ze względu na czas pieczenia. W niektórych wieloetapowych recepturach zaleca się do 3-4 godzin pieczenia. W wersji na szybko, piekąc ratatouille w wyższej temperaturze, na przyrządzenie mogłaby nam wystarczyć godzina. Jeśli jednak chcemy uzyskać wyjątkowy specjał, lepiej nastawić się na niespieszne i bezstresowe gotowanie. Slow cooking, a potem slow eating :) Bo warto.

Składniki na 4 porcje:
– 400 g pomidorów
– 200 g kolorowej papryki (1 średnia czerwona, pół żółtej i pół zielonej)
– 50 g marchwi (1 mała)
– 1 średnia cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 1-2 łyżki ziół prowansalskich
– sól
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
– 200 g cukinii (1/2 małej zielonej, 1/2 małej żółtej)
– 150 g bakłażan (1 mały)
– 150 g podłużnych pomidorów (2 średnie)
– tymianek świeży lub suszony
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek

[nfacts title=”RATATOUILLE” serving=”1 porcja” kJ=”350″ kcal=”84″ protein=”3,1″ fat=”3,8″ carbohydrate=”9,3″ sugar=”0,9″ fiber=”4,8″ alignment=”right”]

Etap 1 – sos pomidorowo-paprykowy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, ułożyć na kratce do pieczenia skórką do góry i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C ustawionym na funkcję opiekacza. Gdy skórka przymarszczy się, przypiecze i zacznie czernieć, wyjąć z piekarnika, ostudzić, usunąć skórkę i pokroić.
W między czasie (gdy papryka się piecze) podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (polecam dodać szczyptę soli – wtedy cukry zawarte w cebuli ładnie się karmelizują). Dodać pokrojone pomidory, marchewkę i podpieczoną paprykę. Całość dusić na wolnym ogniu około 30 minut, po czym zmiksować i doprawić ziołami prowansalskimi. Gęsty pomidorowo-paprykowym sos przelać do okrągłego naczynia żaroodpornego.
Etap 2 – warzywna spirala. Cukinie, bakłażana i dodatkowe pomidory pokroić w cienkie plasterki. Wierzch pomidorowo-paprykowego sosu ozdobić plasterkami warzyw. Kolejne kawałki bakłażana, żółtej i zielonej cukinii oraz pomidora zatapiać do połowy w sosie zaczynając od zewnątrz naczynia, a następnie spiralnie, zgodnie ze wskazówkami zegara kierując się do środka. Wierzch posypać tymiankiem i skropić oliwą.
Etap 3 – pieczenie. Naczynia przykryć pokrywką lub folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 140°C. Następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20-30 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg, aż warzywa na wierzchu łagodnie zarumienią się.

Podawać z pieczywem, ryżem, ewentualnie makaronem. Do tego może być kawałek dobrego sera, ale niekoniecznie – to tylko pomysł. Ratatouille samo w sobie ma tyle smaku, że można je podawać jako samodzielne danie. Bon appétit!

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

[nggallery id=201]

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }