Sałatka grecka może tak samo zachęcić,
jak i zniechęcić do poznawania greckich smaków. Zwłaszcza jeśli spróbujemy jej gdziekolwiek, w jakieś gastronomii serwującej” „wszystko i nic”, lub kupimy gotową w sklepie. Tymczasem sałatka grecka nie bez powodu stała się symbolem kuchni greckiej – zawiera charakterystyczne dla niej składniki, a dobrze przyrządzona zaspakaja gusta zarówno tych mniej, jak i bardziej wybrednych smakoszy. Tylko co to znaczy dobrze przyrządzona? Przede wszystkim im prostszy skład, tym bardziej musimy zadbać o składniki. Szczególnie w przypadku sałatek, powinny one być najwyższej jakości – piękne, dojrzałe pomidory, jędrny ogórek, świeże zioła… Do tego ser feta (nie typu feta), oliwa z pierwszego tłoczenia i oliwki (oczywiście najlepiej greckie).
[nfacts title=”SAŁATKA GRECKA” serving=”1 porcja (ok. 250 g)” kj=”727″ kcal=”173″ protein=”8,6″ fat=”12,2″ carbohydrate=”7,6″ sugar=”0,6″ fiber=”3,0″ alignment=”right”]
Składniki na 4 porcje:
– 350 g pomidorów (2-3 średnie)
– 200 g ogórka (1 średni)
– 150 g czerwonej papryki (1 średnia)
– 1 średnia czerwona cebula (60 g)
– 60 g oliwek czarnych (Kalamata)
– 150 g sera feta
– 50 ml soku z cytryny (z 1 średniej)
– 1 łyżka oliwy z oliwek (15 ml)
– garść świeżych listków bazylii
– garść świeżych listków oregano
1. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zalać sokiem z połówki cytryny rozcieńczonym 1/4 szkl. wody i odstawić na 15 minut (pozwoli to pozbyć się ostrego smaku cebuli).
2. Pomidory, ogórka (ze skórą, jeśli skórka jest cienka) oraz paprykę – pokroić w kostkę lub cząstki. Dodać odsączone krążki cebuli, listki bazylii i oregano, pozostały sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
3. Sałatkę przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć oliwki oraz pokruszony ser feta. Ozdobić świeżyli ziołami oraz ewentualnie skropić dodatkową porcję oliwy z oliwek.