Tarta szpinakowa na ziemniaczanym spodzie

W tarcie najważniejsze jest nadzienie. To ono jest kwintesencją dania. W tym przepisie atrakcją jest również spód. Nie typowy francuski, ale ziemniaczany. Dzięki ziemniakom ciasto nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Smakuje trochę jak kopytka :), ale brzegi podczas pieczenia ładnie się rumienią i stają chrupiące. Dodatki w postaci cebuli, gałki muszkatołowej i pieprzu sprawiają, że ciasto stanowi równoważny element, co wypełnione szpinakiem oraz pieczarkami wnętrze.
Tarta szpinakowa na ziemniaczanym spodzie 01
Składniki na 4 porcje:
ZIEMNIACZANY SPÓD
– 300 g ziemniaków (po obraniu)
– 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 40 g masła
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula
– gałka muszkatołowa
– czarny pieprz, sól
Tarta szpinakowa na ziemniaczanym spodzie 02
„FILLING”
– 300 g liści szpinaku (mrożonych)
– 200 g pieczarek
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– tymianek suszony, sól
DODATKOWO
– 50 g tartego twardego żółtego sera

Krok pierwszy – ziemniaczany spód. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zgnieść na purre. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Ziemniaczane puree wymieszać ze stopionym masłem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Dodać mąkę, zagnieść ciasto. Ciastem przełożyć do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zwrócić uwagę, by brzegi ciasta wystawały ok. 3 cm, tak, by później zmieścił się farsz.
Krok drugi – pieczarki i szpinak. Obrane pieczarki skropić oliwą, po czym natrzeć tymiankiem i solą. Tak przygotowane ułożyć na małej blasze wraz z czosnkiem (nieobranym). Pieczarki z czosnkiem oraz spód wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C, ustawionego na termoobieg. W międzyczasie szpinak poddusić w niewielkiej ilości wody. Gdy tylko zmięknie, dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu i ewentualnie pokroić (zbyt duże liście będą później utrudniać krojenie tarty).
Krok trzeci – jeszcze tylko 10 minut… Wyjąć z piekarnika pieczarki i czosnek. Miękkim środkiem czosnku doprawić szpinak. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wyjąć ciasto. Wnętrze wypełnić szpinakiem. Na to ułożyć pieczarki. Posypać tartym serem. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 minut. A później już tylko wydobyć z piekarnika, wyjąć z formy, pokroić, nakładać na talerze, smakować :)

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }