Tofu z papryką

Kupiłam tofu. Było w sklepie, a poza tym naszła mnie ochota, by przypomnieć sobie jego niekonwencjonalny smak. Później, gdy wróciłam do domu, odkryłam w zamrażarce pokaźny zapas kolorowej jesiennej papryki. Czas najwyższy, by ją zużyć! I tak oto, w rezultacie zakupów i eksploracji wnętrza zamrażarki, powstał miły, barwny posiłek – tofu zamarynowane w oliwie, tymianku, chilli, a potem to wszystko podsmażone z papryką. Prosto, szybko, przyjemnie.

Składniki na 4 porcje:
– 300 g tofu
– 250 g kolorowej papryki (czerwonej, zielonej, żółtej), pokrojonej w cząstki
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka chilli w proszku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól

Tofu pokroić w kostkę. Posypać tymiankiem, sproszkowaną papryką, chilli, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić do smaku i polać jedną łyżką oliwy. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Przyprawione tofu wymieszać z cząstkami kolorowej papryki, znowu wymieszać, po czym smażyć na pozostałej oliwie, co jakiś czas mieszając. Gdy papryka nieco zmięknie, a tofu apetycznie się zarumieni, danie jest gotowe. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }