Trójbarwne curry

To jedno z moich ulubionych dań z ciecierzycy. Geneza jego powstania jest prozaiczna – po prostu udane połączenie składników, jakie miałam pod ręką: czerwona papryka, zielony szpinak, oraz żółta kurkuma – nieodłączny składnik curry.

Składniki na 4 porcje:
– 200 g ciecierzycy (1 szkl.)
– 450 g mrożonych liści szpinaku
– 150 g czerwonej papryki
– 120 g cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżeczki curry
– sól
– 2 garście natki pietruszki
– 15 g oliwy z oliwek (1 łyżka)

Ciecierzycę zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, po czym ugotować. W osobnym garnku udusić w niewielkiej ilości wody szpinak. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać ugotowaną ciecierzycę, curry oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać, po czym połączyć z ugotowanym szpinakiem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub kaszą kus-kus.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }