Kluski kojarzą się banalnie i pracochłonnie (jak wszystko, co z mąki), te jednak są tego całkowitym zaprzeczeniem. Potrzebne są tylko trzy składniki – twaróg, mąka i jajko. Ciasto trzeba zagnieść, ale robi się to szybko i nie wymaga wielkiej staranności.
Na zdjęciach wersja z dodatkami – czerwoną papryką i natką pietruszki. Dodatki są jednak nieobowiązkowe i proponuję zacząć od wersji podstawowej.
Składniki na 2 porcje:
– 200 g sera twarogowego półtłustego (najlepiej mielonego)
– 120 + 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szkl. + około 1 łyżka)
– 1 jajko
– sól
Twaróg wrzucić do miski, rozetrzeć widelcem. Dodać mąkę, szczyptę soli i lekko wymieszać. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt wilgotne dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo, bo zamiast miękkich, delikatnych kluseczek otrzymamy twarde, gumiaste „kopyta” ;) Zagniecione ciasto położyć na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć go palcami, po czym kroić na przemian po skosie otrzymując trójkąty. Zamiast trójkątów można ciasto pokroić tak jak kopytka lub uformować z niego kulki.
Kluski wrzucać delikatnie do wrzącej wody. Gdy wypłyną na wierzch przetrzymać je we wrzątku jeszcze chwilę i odcedzić. Po przełożeniu na talerz kluski można posypać przyprawami (ziołowymi, warzywnymi), polać oliwą, olejem lnianym lub udekorować masłem. Można też serwować je z jakimś lekkim sosem, no i obowiązkowo z warzywami.
Uwagi: Do przepisu najlepiej użyć twarogu mielonego. Dzięki temu mniej się napracujemy przy wyrabianiu ciasta i będzie ono gładkie, bez mało estetycznych grudek.
Przed zagnieceniem ciasta można dodać do niego dodatki np. odrobinę papryki słodkiej w proszku, drobno pokrojony kawałek świeżej czerwonej papryki i garść posiekanej natki pietruszki (na zdjęciu) lub posiekane świeże zioła (szczypiorek, bazylia itp.).
Chcesz więcej? – Popatrz >>>