Tzatziki

Tzatziki (cacyki) to tradycyjny grecki sos, który można podawać jako przystawkę, jako dip lub dodatek do grzanek, potraw pieczonych i smażonych. Świetnie komponuje się m.in. z ziemniakami pieczonymi lub w postaci placków.
Tzatziki
Składniki na 2 porcje:

– 300 g jogurtu
– 200 g ogórków
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 garście siekanego koperku
– 1-2 łyżki soku z cytryny (*)
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– sól
– świeżo zmielony pieprz

Ogórki drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić. Odstawić na 5-10 minut, po czym odcisnąć nadmiar płynu. Jogurt wymieszać z rozdrobnionymi ogórkami, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić solą (jeśli jest to konieczne), pieprzem, oliwą i sokiem cytrynowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwagi: (*) Ilość soku z cytryny zależy od kwaśności jogurtu oraz naszego poczucia smaku. Zamiast soku cytrynowego można użyć też octu winnego.

Chcesz więcej? – Popatrz >>>



Dodaj swój komentarz