Póki są młode ziemniaki i świeży szpinak, póki jest ciepło, póki chce się czegoś zielonego i niekoniecznie ciepłego, możemy przyrządzić taką oto wiosenno-letnią sałatkę. Do tego może być jogurt, kefir, maślanka, twarożek, tofu i mamy lekki,
mało stresujący w przygotowaniu posiłek.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg małych młodych ziemniaków
– 120 g świeżego szpinaku (drobne listki)
– 50 g mieszanki natki pietruszki, szczypiorku, koperku
– 1 średnia cytryna (skórka i sok)
– sól, pieprz (do smaku)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Dodać starannie opłukane listki szpinaku (większe listki pokroić), posiekaną zieleninę oraz skórkę otarta z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowy oraz oliwą. Całość wymieszać.
Przepis opublikowano w magazynie VEGE 6/14
Chcesz więcej? – Popatrz >>>