Zielona soczewica z zielonym groszkiem

Przyjemna i prosta potrawa, spowodowana pod wpływem tęsknoty za smakami śródziemnomorskimi, znudzeniem orientem (chwilowym) i koniecznością wykończenia mrożonkowych zapasów.

[nfacts title=”ZIELONA SOCZEWICA
Z ZIELONYM GROSZKIEM” serving=”1 porcja” kj=”883″ kcal=”211″ protein=”14,2″ fat=”5,2″ carbohydrate=”26,8″ sugar=”6,2″ fiber=”8,9″ alignment=”right”]

Składniki na 4 porcje:
– 120 g zielonej soczewicy (2/3 szkl.)
– 200 g zielonego groszku (mrożonego)
– 200 g szpinaku (mrożonego)
– 50 g suszonych pomidorów
– 25 g dymki ze szczypiorkiem (2-3 garście)
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 20 minut. Dodać groszek, szpinak, pokrojone w cząstki suszone pomidory i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować kolejne 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek, tymianek i oregano. Doprawić oliwą z oliwek.
Propozycja podania: ryż lub pieczywo oraz
pomidory skropione octem balsamiczny.

{ Dodawanie komentarzy zostało zablokowane }