Pomidorowa nie zawsze musi być czerwona. Szczególnie w sezonie, gdy pomidorów jest pod dostatkiem, warto sięgać po różne ich odmiany. Żółte, mięsiste pomidory, zwłaszcza pieczone są niezwykle smaczne i aromatyczne. Przyrządzony z nich krem będzie bogaty w potas, beta-karoten oraz likopen. Uwzględniona w recepturze żółta papryka to dodatkowa porcja witaminy E, niacyny oraz kwas foliowy. Dla właściwości zdrowotnych i wzmocnienia złocistej barwy warzyw, warto dodać odrobinę kurkumy.
[nfacts title=”ZŁOCISTA ZUPA-KREM Z ŻÓŁTYCH POMIDORÓW” serving=”1 porcja” kj=”280″ kcal=”67″ protein=”2,7″ fat=”2,3″ carbohydrate=”8,1″ sugar=”0,3″ fiber=”2,8″ alignment=”right”]
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg żółtych pomidorów
– 1 żółta papryka (150 g)
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól (do smaku)
– oliwa z oliwek (ok. 1/2 łyżki)
Warzywa umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory, cząstki papryki oraz czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym, posolić, skropić oliwą, a następnie delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30-40 minut. Upieczone warzywa zmiksować wraz z powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody. Doprawić kurkumą oraz ewentualnie solą.
Przepis przygotowany dla Akademii SPOKEY